Wat is mindfulness?

En hoe doe je het?

Wat is het?

Mindfulness is het natuurlijk vermogen om bewust aanwezig te zijn in het moment. In het nu! Je leert om gevoelens, gedachten en lichamelijke signalen op te merken wanneer ze komen. Je leert om er met een open en milde blik naar te kijken en ernaast te gaan zitten als een vriend. Je leert dat je er niet meteen op hoeft te reageren.

Hoe doe je het?

Iedereen kan het! En je kan het overal doen! Thuis, op school of bij een vriendjes, op schoolreis, in bed of wanneer je iets spannends moet doen. Door mindfulness leer je je gevoelens en gedachten niet weg te drukken maar oefen je met je aandacht ernaar toe te gaan en niet te oordelen.

Wat is het niet?

Mindfulness is niet wat sommige misschien nog denken en voor mensen met geitenwollen sokken, Mindfulness is niet zweverig of een therapie of doe je met een toverstokje. Mindfulness is ook niet boeddhistisch of religieus.

Effecten: beter slapen

Door rust in je hoofd en lichaam slaap je beter. Door mindfulness leer je om te ontspannen dat je kan inzetten voor het slapen gaan.

Effecten: Concentratie

Mindfulness doen is oefenen met aandacht. Je verplaats je aandacht van je adem naar gedachten of gevoel. Je traint je aandachtsspier!

Effecten: zelfvertrouwen

Kinderen die met mindfulness bezig zijn leren om dingen los te laten die je niet kan veranderen. Ze worden minder hard voor zichzelf waardoor vertrouwen groeit!

Slaaapie

Slaaapie biedt in de kindermeditatie app en speciaal ontwikkelde trainingen op school mindfulness.

In de Slaaapie app vind je meditaties en mindfulness oefeningen die kinderen overal kunnen doen. De meditaties en oefeningen helpen bij emoties en gedachten en leren kinderen om zichzelf tot rust te brengen maar ook dat emoties en gedachten er moeten zijn. Het komt en het gaat. Zoals de lucht die je in-, en uitademt. Observeer en leer.

De mindfulness trainingen bestaan uit een aantal lessen met onderwerpen, meditaties en oefeningen die kinderen bewust maakt van hun emoties, gedachten en adem. Door kinderen op jonge leeftijd al mindfulness te leren zal zorgen dat zij niet gebukt gaan onder problemen maar juist oplossingen zoeken. Hun zelfvertrouwen en veerkracht nemen toe en het gevoel gefaald te hebben zal afnemen. Ze worden vriendelijker voor zichzelf en voor anderen, pestgedrag neemt af.

Kinderen die bezig zijn met mindfulness zullen meer staande houden in de buiten wereld en betere beslissingen maken.

Slaaapie werkt volgens de methode van Eline Snel. (Stilzitten als een kikker- AMT)

 

Heb je vragen of iets anders? Neem contact op!