Eerst ontspannen dan slapen

Hoe kindermeditatie je hierbij kan helpen

Herken je dit?

Je ligt in bed en je bent moe maar je blijft maar aan vanalles denken. Aan dat ene dat op je werk is gebeurd of die boodschappen die nog moet halen of wat die ene vriendin zei waar je eigenlijk boos over bent.

Je brein springt van het ene naar het andere of loopt met gedachten rondjes in je hoofd.

Dit is je werkbrein aan het werk. Je hebt natuurlijk 1 brein in je hoofd maar dat bestaat wel uit verschillende delen. De hersenstam ofwel het reptielenbrein is het oudst en heeft de primaire functie om je in leven te houden.
Daarover zit het limbisch systeem of zoogdieren brein dat betrokken is bij onze emoties en daaroverheen zit ons moderne brein de cortex.

De cortex bestaat uit de neo cortex en de prefrontale cortex. Dit is het nieuwste brein dat o.a. beslissingen maakt op basis van de prikkels die binnenkomen.

Het werkbrein zijn delen uit deze lagen die samenwerken. Het slaapbrein werkt ook samen met verschillende delen maar is alleen actief als het werkbrein zijn rust neemt.

Als je werkbrein het te druk heeft en maar door blijft gaan betekent dit dat je slaapbrein niet de kans krijgt om het over te nemen.

Je werkbrein raakt dan langzaam overprikkeld. Het kan de werkdruk niet meer aan. Normale processen lopen dan niet meer en jij kan je dan moeilijk concentreren, voelt misschien stress en gedachten kunnen niet meer worden uitgezet.

Het is daarom belangrijk dat je werkbrein op tijd ontspant en rust neemt. In de juiste balans  wisselen het werk-, en slaapbrein elkaar op tijd af.

Maar als je de hele dag ‘aan’-staat waardoor het werkbrein overuren maakt kan je overprikkeld raken.

 

Slapen ontstaat vanuit ontspanning.  In de ontspanning is de overdracht van werkbrein aan het slaapbrein. Als het werkbrein uit de weg is kan het slaapbrein gaan beginnen aan de grote schoonmaak. Het slaapbrein reinigt de hersenen en zorgt voor opslag en het geheugen.

Het tegenwoordig moeilijk om te ontspannen met al die externe prikkels en afleidingen. Alles wat je zintuigen waarnemen zijn prikkels die je werkbrein moet verwerken.

Hoe kan je ontprikkelen?

meer ontspannen overdag

Een overprikkeld kind kan moeilijk ontspannen. Het lichaam is beweeglijk en in het hoofd van je kind beweegt ook vanalles. Bij het naar bed brengen blijft je kind om verhaaltjes  of water vragen of blijft maar uit bed komen.

Naast dat het behoorlijk vervelend is voor jou als ouder is het voor je kind ook vervelend. Je kind is moe maar kan door al die prikkels niet meer goed voelen wat het nodig heeft.

Je kan je kind helpen door overdag meer rust te creëren zodat het werkbrein alle prikkels kan verwerken voor er weer nieuwe prikkels zijn.

Je kind en het werkbrein komen dan even op adem.

Ga wandelen in de natuur of lekker picknicken in het bos. Door buiten te zijn heeft dit meteen een kalmerend effect op ons zenuwstelsel.

Laat je kind spelen met water of zand dit zorgt ervoor dat spanningen worden afgevoerd. Het water en aarde hebben een aardend effect.

Lees een boek, dans op muziek of doe even helemaal niks.

Vind je dit moeilijk dan kan een geleide meditatie jou en je kind helpen. In de Slaaapie app vind je bijvoorbeeld een wandelmeditatie die je aanzet als je door het bos of in de natuur wandelt.  Of luister een massage meditatie en kriebel je kindje fijn op de rug. (je kan ook wisselen 😉)

Door te ontspannen zorg je dat het werkbrein weer fris is en er weer tegenaan kan. Door overdag meer te ontspannen door leuke dingen te doen of juist bewust lui te zijn kan je beter en zels moeiteloos in slaap komen.

Dit werkt voor kinderen en volwassenen. 

Dus waar wacht je nog op? Bedenk activiteiten die samen kan gaan doen.

Maak plezier en geniet van het samen zijn. Dit voorkomt uiteindelijk stress, depressies en zelfs later een burn-out.

Slaap zorgt voor een betere balans en voor een gelukkig kind.

Heb je vragen over ontspanning en beter slapen? Vraag het mij!  Stuur een mail naar info@slaaapie.nl

Hé jij! Ga je al weg?
Ik heb iets voor jou!
🍌🔎🐒

Schrijf je in en ontvang het GRATIS e-boek met leuke doe-dingen én slaapmeditatie

Wij houden je daarna op de hoogte met leuke en handige tips 🐵

Je aanmelding kon niet verstuurd worden. Probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmelding.