Het werkbrein is het brein waarmee je overdag alle actieve dingen doet zoals je lichaam besturen, denk aan bewegen en eten. Je werkbrein doet nog veel meer maar vandaag houden we het even bij prikkels.

Je werkbrein houdt ook in de gaten of er gevaar is. 

Je zintuigen vertellen de hele dag door aan je werkbrein wat je ziet, je hoort, wat je voelt, je ruikt en wat je proeft.

Je zintuigen zijn je ogen, oren, je huid, je neus en je mond. Al die zintuigen praten in een andere prikkel. Je ogen spreken niet de prikkeltaal van je oren. Je oren kunnen immers niet zien. Zo heeft ieder zintuig zijn eigen prikkels om dingen te vertellen.

De taal die je zintuigen spreken noemen we prikkeltaal. 

Je werkbrein verstaat al die talen. Stel je voor dat je 5 vrienden hebt die allemaal in een ander land wonen en allemaal een andere taal spreken. Dat is toch ontzettend knap van ons brein.

Het werkbrein heeft het er harstikke druk mee. Je werkbrein moet goed luisteren naar al die prikkels die binnenkomen.

Wist je dat er elke dag 120.000 prikkels binnenkomen!!

Stel je voor dat er 10 schoolpleinen vol kinderen zijn die allemaal iets anders tegen je zeggen en in een andere taal. En dat keer 100! Zou je dat kunnen verstaan? 

Als je werkbrein alles onder controle heeft dan voel jij je fijn en heb je voldoende energie,  heb je een goede concentratie, werkt je geheugen goed en heb je energie. 

Je werkbrein heeft dus belangrijke taken en is heel druk. 

Download en print het werkblad 2 x uit. Teken of schrijf wat jou s’nachts wel eens wakker houdt. Laat het aan elkaar zien en vertel hoe dat voelde en wat je hebt gedaan om uiteindelijk toch in slaap te komen.