Wat is een Slaapritueel?

Waarschijnlijk ken je de term wel.

En wellicht doe je het al zonder dat je erbij stil staat.

Een slaapritueel is een vaste serie handelingen die je uitvoert voordat je kind in bed ligt. Denk aan: pyjama aantrekken, tandenpoetsen, handen wassen, verhaaltje voorlezen, etc.

Kinderen vinden het heerlijk om in de buurt van de ouders te zijn. Helemaal wanneer beide ouders werken waarbij de tijd die kinderen met hen doorbrengen korter is.

Veel ouders ervaren weerstand van hun kinderen wanneer het duidelijk wordt dat het bedtijd is. Kinderen zijn dan net met iets bezig en smeken om het te mogen afmaken, blijven druilen met tandenpoetsen of pyjama aantrekken.

Eigenlijk wat kinderen doen is zo lang mogelijk aandacht vragen van jou of je partner.

Wat belangrijk is voor kinderen is hen schakeltijd geven zodat ze zich kunnen voorbereiden om te gaan slapen.

Misschien nog belangrijker is dat je echt de tijd neemt om ieder kind dan persoonlijke aandacht te geven.

Kinderen voelen zich dan gezien en gehoord.

Vaak hoeft dit niet lang te duren en vaak nemen wij ouders hier niet de tijd voor omdat we zelf moe zijn van een dag hard werken en alle dingen die daarna volgen.

Hoe kan je dit dan versnellen zonder je kind tekort te doen?

Maak samen met je kind de regels voor het slaapritueel

Je hebt de vaste gegevens van tandenpoetsen, pyjama etc. Maar overleg met je kind dat je een aantal opties hebt voor de laatste stap in bed.

Zo voelt je kind zich gezien en gehoord en belangrijk genoeg dat het mag meebeslissen over hoe het einde van de dag verloopt.

Kies als laatste stappen bijv voor: boek lezen, liedje zingen, bedpraat met 1 vraag of een kort spelletje.(Slaaapie spel 😉)

Om je op weg te helpen hebben we een alvast wat voor je gemaakt. Je kan het werkblad downloaden en uitprinten of als voorbeeld gebruiken en zelf iets maken.

Kinderen kunnen zo zelf bijhouden wat ze al hebben gedaan en wat nog moet. Door kinderen verantwoordelijkheid te geven worden ze zelfstandig en voelen zij zich gehoord en gezien.