De tijd waarin wij leven is chaotisch. Vandaag de dag gaat het leven snel. Ik hoor het mijzelf zeggen en de mensen om mij heen: “jeetje zijn we alweer april… september? Voor je het weet zitten we allemaal weer aan de kersttafel’.

Veel ouders werken beide en de kinderen worden vaak meegezogen in de hectiek die al vaak begint voor het ontbijt.

Het is wakker worden, aankleden voor de opvang of school en op jonge leeftijd wordt je dan al in een stramien geduwd.

Overgeleverd aan de gang van zaken.

Op school of de opvang is het een storm aan prikkels voor de zintuigen van onze kinderen en er wordt nogal wat verwacht in de prestatie gerichte maatschappij van vandaag.

De maatschappij vraagt veel van ons, van ouders en van kinderen. En dat is niet erg mits er tijd is voor ontspanning.

Vroeger en dat is niet eens zo heel lang geleden waren er minder externe afleidingen en iedereen had zijn eigen taak.

Het leven was rustiger en duidelijk. Dit paste prima bij onze hersenen. 

*wist je dat je hersenen vandaag de dag meer prikkels ontvangen dan vroeger in een heel leven? 

Onze hersenen evolueren met ons mee naar behoefte. Echter gaat onze technische ontwikkeling zo snel dat onze hersenen te kampen krijgen om alles optimaal te verwerken.

Lukt verwerken niet dan worden er overuren gedraaid en blijft je brein maar aanstaan.

Dit is erg belastend voor ons brein. Je kan dan angstig, depressief , gaan piekeren of in een burn-out terecht komen.

Als effect hiervan zijn er steeds meer mensen die moeilijk kunnen ontspannen en slecht slapen.

Ongeveer 4 procent van de kinderen onder de 6 jaar heeft moeite met in slaap komen. Bij kinderen van 6 tot en met 13 jaar is dat 13,1 procent en bij 14- tot en met 17-jarigen 16,3 procent- BRON: Nederlands jeugdinstituut

Helaas is de prognose voor de toekomst dat er steeds meer mensen waaronder ook steeds meer jongeren en kinderen hier last van gaan krijgen. We gunnen onszelf de rust niet om te ontspannen zodat ons brein zich kan resetten.

Slapen is net zo belangrijk als ademhalen en eten. In onze slaap verwerken we indrukken en emoties, wordt ons brein gereinigd en opgeschoond, wordt er gewerkt aan het geheugen, komt ons lichaam tot rust en zorgt slaap ervoor dat de volgende dag je fit, energiek en een goed concentratie hebt.

Als je goed kan ontspannen en lekker slaapt zit je beter in je vel en kan je het leven beter aan. Mensen die goed slapen geven de kwaliteit van hun leven een hoger cijfer.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen en ouders zich hiervan bewust. En zijn er tal van trainingen beschikbaar om mensen te leren ontspannen en ontprikkelen zodat goed slapen weer de norm wordt.