Ademhalen is belangrijk bij slaapproblemen

Slaapproblemen zo opgelost??

Misschien geloof je dat niet omdat je voor je gevoel al een eeuw loopt te klooien met je kind als het op slapen aankomt.

Slaapproblemen bij kinderen kan aan van alles liggen maar het uit zich vaak in een paar symptomen die ervoor zorgen dat je kind niet slaapt.

Ik heb het over deze 3:

Overprikkeling, dit zorgt ervoor dat je kind onrustig is. Onrustig in het hoofd en in het lijf. Dat kan zich bijv. emotioneel uiten zoals woedeaanvallen of huilerig gedrag. Het vaak uit bed komen en niet stil kunnen blijven liggen.

Piekeren, dat komt veel voor bij kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. De aandacht van het kind verplaatst zich van intern naar extern dus naar de wereld om zich heen. Wereldse problematiek kan hier ook een rol in spelen. Het gaat slecht met de wereld of er is oorlog.

Het is een. Natuurlijk proces dat een kind een bredere kijk ontwikkelt van de wereld en zijn plek hierin maar soms kan dit leiden tot piekeren.

Met piekeren blijven (negatieve) gedachten rondspoken in het hoofd van je kind.

Angst, deze wellicht voor veel moeders bekend. Iedereen ervaart angst. Angst is gezond en een natuurlijk reactie van je lichaam en je brein om je veilig te houden. Echter worden we de hele dag getriggert en is angst vaak niet reeel. Angst kan optreden bij het slapen gaan maar kan ook getriggerd worden door overprikkeling en/of piekeren.

Wat jij als ouder wil en kan doen is je kind troosten en leren hoe het hier mee om kan gaan. Daarna kan je gaan kijken wat de trigger is.

Allereerst wil jij je kind geruststellen en het uit die toestand halen waarin het verkeerd. Door de verschillende technieken die ik je zometeen vertel kalmeer jij je kind. In de rust is er de helderheid om de technieken toe te passen. Hierdoor zal je kind voelen dat het niet hulpeloos is en dat hij/zij er zelf controle over heeft. Zelfvertrouwen groeit.

Wat gebeurt er in je lichaam bij stress?

Je moet weten dat je zintuigen een taal spreek die je brein verstaat, Prikkeltaal. Je zintuigen dat zijn je ogen, neus, oren, huid en mond. Met je zintuigen maak je constant een beeld van je omgeving. Denk aan peuters die alles in hun mond stoppen en alles van top tot teen onderzoeken. Alles wat je zintuigen aan info binnen krijgen wordt omgezet in prikkels die via de zenuwen als autootjes over een snelweg naar je brein worden gereden.

Ik noem dit prikkeltaal. Dat is de taal die je brein verstaat. Je brein luistert hiernaar en reageert hierop.

Wat er in je lichaam gebeurt bij overprikkeling, piekeren en angst is een stress reactie. Wat er in het kort gezegd gebeurt is dat je brein opdracht heeft gegeven om in veiligheid gebracht te worden. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Veel van je energie gaat dan naar je lichaam die dat opslaat om dit snel te kunnen doen. Je kan dan vaak niet meer goed nadenken omdat dat geen energie voor is.

Dat vlucht of vecht moment komt niet. Maar de stress die hieraan vooraf gaat blijft dus aanhouden. Hier kan je letterlijk ziek van worden. Dan krijg je dus uiteindelijk een depressie of een burn-out.

De stress reactie kenmerkt zich in verschillende symptomen zoals hoge bloeddruk, hartkloppingen, zweten, onrustig gevoel in je lichaam, emotioneel overlopen (snel boos of huilen zonder reden), negatief denken, slecht slapen, etc.

Dit helpt je kind om te slapen?

Allereerst wil je de stress reactie uitzetten en wil je dat je kind uit zijn hoofd komt. Dat doe je door eerst naar de adem te gaan. Je ademhaling verandert direct in de stress stand. Door je adem aan te passen heeft dit direct invloed op het lichaam. Het lichaam kalmeert en stopt met S.O.S prikkeltaal te seinen naar je brein. Je brein ontspant hierdoor ook en kan de boel weer op orde brengen.

Wat je als tweede kan doen is een bodyscan. Een bodyscan haalt je uit je hoofd en meer in je lichaam. Dit heeft een aardend effect. Door met je aandacht naar een lichaamsdeel of stap voor stap je lichaam bewust te voelen kom je naar het ‘nu’.

En wat betekent dat dan precies hoor ik je denken. Door in het moment te zijn verliezen gedachten of wat is geweest of wat nog moet komen hun kracht. Je gaat bewust voelen hoe het ‘nu’ met je gaat. Door een bodyscan wordt je meer lichaambewust zodat je eerder voelt wanneer het niet goed met je gaat. Zo kan je eerder je grenzen aangeven of uit een situatie stappen die overweldigend voor je is. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die meer in het moment leven gelukkiger zijn en minder stress beleven. Je hebt immers geen invloed op het verleden of heden.

Vaak kom je al een heel eind als je dit regelmatig met je kind doet. Toch wil ik je nog meegeven wat je kan doen als je kind in gedachten verstrikt raakt. Gedachten hebben is goed. Zonder gedachten zou je elke keer dezelfde fout maken. Je gedachten is een overleg systeem van je brein. Vind je iets vies dan zijn het je gedachten die je de volgende keer vertellen dat niet eten want de vorige keer ging je bijna over je nek.

Maar als je gedachten de baas worden dan is het tijd om die rol terug te pakken. Je bent je gedachten niet. Als derde kan je je kind leren hoe je met gedachten kan omgaan. Dit kan doormiddel van mediteren waarbij je kind eerst leert dat het gedachten heeft. Erken gedachten, Herken verschillende gedachten en accepteer dat ze er zijn en laat los.

Om kinderen en ouders te helpen op een makkelijke en leuke manier heb ik een kaartspel ontwikkelt. Dat speel je

Extra ondersteuning

Lijkt misschien heel moeilijk maar je kan dit op een makkelijke en leuke manier trainen. Slaaapie heeft in de kindermeditatie app verschillende meditaties die kinderen hierbij helpen.

Als je hier geen kaas van hebt gegeten dan kan ik jullie ook helpen. We hebben het nu over je kind(-eren) maar vaak hebben de ouders zelf ook met deze problemen te maken.

Ik heb speciaal voor kinderen én ouders een online training gemaakt. Het accent ligt op het samen uitvoeren van opdrachten, quizes, journalen. Tijdens de training hebben we 2 x een online coachingsessie waarbij ik al jullie vragen beantwoord. Je ontvangt ook het Slaaapie Toverkist kaartspel en toegang tot de kindermediatie app.

Alle ingrediënten om jullie samen de vaardigheden te leren van ontspanning. Die ontspanning zal leiden naar een stressvrij leven en heerlijke nachten van slaap.

Als je vragen hebt over overprikkeling, piekeren, angsten en slecht slapen stuur mij gerust een mail.